Keresés ebben a blogban

Extruder és egyéb kalibrációk

Sok helyen olvasom hogy, rendszeresen visszatérő probléma az alul vagy túlextrudált nyomat. Ennek az egyik oka az extruder kalibráció hiánya. Ezt fogom most kifejteni pár sorban, hogy mi is az, és hogy miért kell megcsinálni.


A pontosság szükséges jó

A nyomtató firmware-ben be van állítva, hogy a szervó lépésszáma alapján, és a meghajtó fogaskerék átmérője szerint, mekkora a 100mm-re eső extrudálás hossza. Ez sajnos nem mindig van így, sőt nagyon ritka, hogy a két dolog együtt álljon. Ezt úgy kell érteni, hogy ha kiadjuk a kezelőpanelen, hogy az extruder tekerjen le 100mm anyagot, akkor a végeredmény több is meg kevesebb is lehet. Ezt úgy mérjük meg, hogy megjelöljünk a filamentet, mondjuk az extrduer bemenetén egy filccel. Felfűtjük a hotendet, az anyagnak megfelelő hőmérsékletre. Majd azt mondjuk neki, hogy adagoljon le 100mm anyagot. Amikor végzett, megjelöljük ugyan azon a ponton a filamentet, mint ahol az első jelölést tettük. Visszahúzzuk a filamentet az extruderből, és megmérjük a két jelölés közötti hosszt. Ha szerencsénk van akkor ez 100mm. De ha nincs fortuna a közelben, akkor ez más hossz lesz.
A firmware-ben ay extruder 93-ra van állítva, így ez lesz a kiinduló érték. A mért hosszunk legyen mondjuk 97mm. A matek.
Kalibrált_érték = (Eredeti_FW_érték/Mért_érték) * Meghatározott_hossz

E 95.876 = (93/97) * 100

Ha meg van ez a hossz, akkor a szeletelőnkben lévő scriptelésnél, a startup/starting/pre script beállításánál(mindenhol máshogy hívják) a következő paramétereket kell megadni G-Code parancsban:
;New extruder calibration values
M92 E95.876
Innentől az extruder annyival több anyagot nyom a fejbe, amit itt beállítottunk. Természetesen ez lehet kevesebb is. Attól függ, hogy az extruder lusta vagy lelkes. De ezt a mérés mondja meg.
Ha cseréjük az extrudert, akkor érdemes újra kalibrálni, mert változhat a lépték.

Természetesen nem csak az extrudert kell kalibrálni. A nyomtatónak van még egy X és egy Y tengelye, ahol szintén lehet pontatlanság. Ezt is korrigálni kell, ha pontosabb eredményt akarunk elérni. Ez főleg műszaki dolgok nyomtatásánál számít, bár szobroknál se mindegy, ha kerek illesztéket tervezünk ahhoz, hogy összerakjunk valamit, és az ovális lesz, pont nem úgy ahogy kellene.

Ehhez kell nyomtatni egy kalibrácós kockát, vagy hasábot, vagy bármit amint a Thingi-n be lehet szerezni százszám. Ha az megvan, akkor meg kell mérni pontosan, és annak megfelelően korrigálni az értékeket ismét a start script-ben. Ha a kinyomtatott kalibrációs kocka(20mm * 20mm * 20mm) X oldalon 19.20 és Y oldalon meg 18.75 akkor a kövekezőt kell kimatekozni: Kalibrált_érték = (Eredeti_FW_érték/Mért_érték) * Meghatározott_hossz
A kalibrált lesz a végeredményünk. A mért_érték amit mértünk és az eredeti FW érték, meg ami a gép firmware-ben szerepel. Ez általában 80 szokott lenni. A meghatározott hossz, pedig a kocka szélessége, aminek lennie kellene. Tehát: X 83.333 = (80/19.20) * 20 Y 85.333 = (80/18.75) * 20

Ezt az extruderes kalibrációval együtt is megtehetjük


;New Axis and Extruder calibration values

M92 X83.333 Y85.333 E95

Elviekben, innentől a nyomtatónk a leküldött méretben fog nyomtatni és nem lesz se alul se túlextrudált. Ne feledjük, hogy az anyagok zsugorodása miatt lehetnek eltérések, mert vannak anyagok amik 10%-ot is zsugorodhatnak, és attól elmászik a pontosság, ezt figyelembe kell venni a tervezésnél és a kalibrációnál is. Lehet itt is meg ott is korrigálni. Jó kalibrálgatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...