Keresés ebben a blogban

Asztal szintezés, elmélet és a valóság

Kiderült számomra, hogy sokszor az asztal szintezése is nehézségekbe ütközik. Sajnos az automatikus szintezés is megtréfálhatja az embert, így nem árt tudni a kézi szintezést jól belőni, hogy az automatikusnak már ne sok dolga legyen, csak ténylegesen a pontosság javítása.

Hogy jó szinten legyünk

Bár nekem is az Ender4-en automata szintezés van, de ettől még kell szintezni kézzel néha.
Ezt úgy szoktam megvalósítani, hogy teljesen kilazítom a szintező csavarokat, annyira, hogy már ne emelkedjen a tárgyasztal, de ne is engedje le a csavart. Ez után megnézem, hány teljes fordulat az asztal teljes alsó állapotra hozása. Itt a többi saroknál is igazítani kell majd, de elég egynél számolni a tekeréseket. Mert ugye a ferdén álló tárgylap csalni fog.
Ha meg van, hogy mondjuk 5 teljes fordulat a két végállás között a csavar hossz, akkor 2.5 teljes fordulatra engedem fel a tárgyasztalt, így magasságban középen van az asztal. Ez után a fejet lerakom a tárgyasztalra a home saroknál, és annyira eresztem le, hogy ne érjen hozzá de közel legyen a tárgyasztalhoz, amennyire lehet, ezt ugye kézzel a tengely tekerésével csinálom finoman. Ekkor jöhet a hotend és az asztal felfütése. Érdemes a filamentet picit visszahúzni, hogy ne kenjen össze mindent. Kb. 1cm elég, persze ha már a hotend felmelegedett. Itt a Control-nál kell beállítani a filamentnek megfelelő hőket. Nem a preheatnél, mert az alsó határon dolgozik és az nem biztos, hogy jó.
Ha meleg minden, akkor jöhet egy papírlap a hegy alá, és szépen a csavar tekerőjével, úgy kell beállítani a hegy és a tárgyasztal közötti távolságot, hogy a lap érezhetően a hegy végéhez hozzáérjen, de ne szorítsa meg a lapot. Ezt szépen mind a négy sarkon meg kell ismételni, úgy hogy kézzel át kell húzogatni a fejet, vagy az asztalt alatta, vagy mindkettőt, amilyen a gépünk.
Ha ez megvan így melegen, akkor jöhet egy automatikus szintezés. Elviekben akkor már jó kell legyen a végeredmény tekintetéből.

Ha manuális a szintezés akkor jöhet a Marlin FW új szintezési eljárása, amivel az kézi szintezést lehet megkönnyíteni. Ami úgy néz ki, hogy van a menüben egy szintezés, aminél a hegy megy körbe az asztalon, több ponton, ami be van állítva az FW-be, és minden egyes ponton a menüből tudjuk emelni és leengedni a teljes hotendet, a Z tengelyen, a megfelelő magasságra. Ezt el lehet menteni, és utána ezekkel az értékekkel korrigál a rendszer nyomtatáskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...