Keresés ebben a blogban

Visszatérő kérdés, mennyi az annyi a 3D bérnyomtatásnál

Sokan szokták kérdezni az FB csoportokban, hogy mi a nyomtatás reális ára. Sajnos a piac diktál, de ettől még nem árt tudni, mi fér bele, és azt hogy kell számolni. Hát itt egy FDM nyomtatókra kitalált számítási sor, amit excel-ben szépen meg is lehet csinálni, ami gyakorlatnak se rossz.


Jöjjön a matek

Minden ilyen pénzügyi matek azzal kezdődik, hogy nekünk mibe fáj beruházásilag a tevékenység, és mennyi idő alatt szeretnénk visszakeresni a pénzünket, amit beletettünk a vasba.
Nem fogok számolni az egyéb kiegészítőkkel mint asztal vagy hosszabbító, mert feltételezem, hogy az már van, bár illene hozzáadni a képlethez.

Legyen egy egyszerű példa, az Ender3-as nyomtató.
Ennek ma a piaci ára 175USD körül mozog EU raktárból.

Ez 51.500HUF-nak felel meg. Ezzel kell számolni.
Legyünk kapzsik egy picit, és ne a 3 éves amortizációval számoljunk, hanem akarjunk egy többet, és 1 év alatt térüljön meg a nyomtatónk ára.

Itt jön a megtérüléshez még egy mutató, az időtartam, amit naponta a nyomtatással akarunk tölteni. Ez ugye relatív, de vegyük úgy, hogy napi 8 órát mindenképp akarunk nyomtatni. Ez változó lesz, mert lesz olyan dolog amit 24 órán át megy, és lesz olyan ami 3 órát. Ezek kb. kiegyenlítik egymást, vagy még jobb is lesz, mint a számításunk. De ugye a többletnek örülünk, csak a deficitnek nem
Akkor ez azt jelenti, hogy heti 40 órát kell mennie a gépnek minimum, hogy megtérüljön a beruházásunk egy része.
Aztán jöhet a filament. Vannak anyagok amik egy árban vannak, de nem árt ezt is táblába rendezni, és számoltatni az excelel, hogy lássuk azért a hasznunkat rendesen. Itt nem árt beállni egy gyártó termékére, aminek az ára nem mozog annyira, hogy befolyásolja a matekunkat.
A következő lépés, a számítás megértése.
Mivel a nyomtató áramot fogyaszt, és a működéstől amortizálódik, ezért a nyomtatási időt kell pénzben megfogalmazni, nem pedig a nyomtatott tárgy súlyát.
Hogy miért, itt egy rövid magyarázat.
Ha egy terméket 0.1mm-es rétegvastagsággal nyomtatnunk az pont kétszer annyi időt vesz igénybe, mint ha 0.2-vel nyomtatjuk. Viszont az anyag mennyisége maximálisan 5%-ot változik, de ez is csak a szeletelő számítása. Mert gyakorlatilag ugyan az a tárgy lesz a végeredmény.
A különbség pedig az, hogy ha 1 órát megy a nyomtató, akkor 1 órányi elektromosságot emészt fel és 1 órányit kopik a gép. Ha viszont 2 órát megy akkor minden a duplája.
Ha grammra adjuk a nyomtatást, akkor a hosszabb nyomtatási idővel máris elbuktuk a hasznunkat, mert kifizethetjük áramra és kopásra, miközben a tárgy tömege ugyan akkor lesz.

Ezért számolunk idővel, amihez hozzászámoljuk az anyag mennyiségét. Amiből ugyan annyi idő alatt sokkal többet nem tud a gép kipréselni a hegyen át. Mivel a hegyátmérő menet közben nem változik.
Tehát a mi matekunk helyesen idő alapú lesz.
Átlagban mindenki 0.4mm-es heggyel nyomtat és 0.2mm-es réteggel. Ha csökkentjük a hegyátmérőt, nincs nagy gond, mert az idő is növekszik, nem bukunk. Ha grammra adnánk, akkor máris teljes bukó lenne az egész.
Ha növeljük a réteget, akkor gyorsabban kész lesz a nyomat, amivel bukhatnánk, de nem fogunk, mert a következő nyomtatást már is lehet indítani, gyorsabban keresünk vele pénzt. Illetve kisebb az áramköltség is.

Lassan megvagyunk minden alapadattal, kezdjük el összerakni a táblát.
Ha évi 240 napot dolgozunk, akkor az órák száma amivel számolnunk kell az 1920 óra.
Vagyis a nyomtatónk óránként 26.80HUF-ba kerül, a beruházást tekintve. Ezt szorozzuk meg kettővel, mert egy év múlva mondjuk le fogjuk cserélni a nyomtatót. Vagyis ki kell termelnie a következő gép árát.

Máris 53.60HUF óránként ahonnan indulunk.
Ehhez jön az áramdíjunk, ami 44HUF/kWh. Ugye a nyomtató kb. 250W-ot vesz fel óránként, vagyis 4 óra alatt eszik meg 1kW-ot. 
11HUF-al kell számolni óránként áramdíjat, amit be kell fizetni, és még van havi egyéb díj is mellé a számlán így én felszorzom 50%-al, az a biztos, mert akkor nem lőhetünk mellé, mert mindenhol más a szolgáltatási díj és van aki tud mondjuk éjszakairól nyomtatni, annak is más az ára, de nem bukhatunk, ez a koncepció. Így az összeg 16.50HUF-ra növekedett.
Jöhet a filament ára, ami legyen PLA és kb. 5500/kg. Itt az alap hogy, kb. 30gr filament 2.5h alatt hagyja el a hegyet. Természetesen lehet gyorsabban is nyomtatni, de most 50mm/sec-el mértem, a minőség miatt. Tehát 165HUF az anyag 2.5h alatt, vagyis 66HUF óránként az anyagfelhasználásunk. Ezt se árt picit felszorozni,  mert lehet selejtünk, bármiből adódóan. Duplázzuk meg, ha netán újra kellene nyomtatni a tárgyat, legyen még akkor is hasznunk.
132HUF az anyag óránként.
Lassan összeáll minden.
Összesítsünk órára számolva.

Gépamortizáció: 53.60HUF
Áram: 16.50HUF 

Anyag(PLA esetén): 132HUF
-------------------------------------
Összesen: 202.10HUF-ba jön ki egy nyomtatás, ha mindent jól számoltunk.
Ha cégesedünk, akkor erre kell számolni mindent, hogy ténylegesen legyen  haszon. Saját tapasztalatom, hogy egy vállalkozásban, ha mindent rendesen fizetünk és adózunk, akkor kb. 60%-a a haszonnak megy az államkasszába. Vagyis a maradék 40%-al kell beérnünk.
Innentől már mindenki maga döntse el, hogy mennyit ér a munkája óránként, vagy a gépideje.
Manapság a nyomtatás ára bruttó 1000-1500HUF, aminek a nettójából, ha levesszük a 202HUF-os óránkénti költséget, akkor bizony 589HUF marad nettó bevétel óránként. Amit még le kell adózni és akkor az óránkénti adózott hasznunk kb.236HUF lesz.
Ha ebből akarunk megélni, és csak a minimálbér dupláját szeretnénk kivenni fizetésként akkor a nyomtatónak 53 teljes 24 órás napot kell mennie havonta, hogy aránylag jó bérünk legyen.


Pontosan látszik, hogy nagyon nyomott áron van a bérnyomtatás, amennyiben cégesen tolja az ember.

Nem árt tudni, hogy ehhez még hozzájöhet egy csomó minden. A gép meghibásodásából adódó plusz költség. Anyagok minősége miatti problémák, kidobott anyagok. Szállítási díjak, ami a nyersanyag házhoz szállítását érinti, mert az is költség.
Nincs beleszámolva a kopó alkatrészek ára, mint a hegyek például, mert azok sajnos kopnak.
Nincs beleszámolva az előkészítés díja, ami általában igénybe vesz minimum egy teljes órát is akár, a tárgytól függően.
A szakértelmet nem lehet megfizetni, így azt se tudjuk hozzáadni a képlethez, mert a tapasztalat mindig pénzbe fáj.

Ha össze akarom foglalni a fentiek alapján, hogy az FDM 3D nyomtatás mire való, akkor azt mondanám, hogy egy aránylag olcsó hobbi.
Ha hivatásszerűen dolgozunk vele, akkor sajnos meg kell békélni azzal, hogy nem lehet pénzt kérni érte annyit mint amennyit érdemel.
Én is azért vettem meg az első nyomtatómat, mert kiszámoltam, hogy ha bérnyomtatással csináltatom meg tárgyaimat, akkor a hibás konstrukciókkal számolva, egy nyomtató ára lett volna az igényelt tárgyak ára. Ilyen esetben meg inkább megveszem és megcsinálom vele, és ott marad, ha kell bármikor jól jön. Így is lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...