Keresés ebben a blogban

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható áron, nem árt tudni, hogy milyen veszélyeket rejt az egyébként sokkal jobb tulajdonságokkal bíró fa PLA nyomtatás.

Szóval, a csábítás nem más mint a FA. Igen, szeretjük az illata miatt és a textúrája miatt.
A fa alapú PLA-k általában kölönböző mennyiségű faanyagot tartalmaznak. 5-40%-ig, de biztos van durvább is. 
Mivel az "előnyeit" tudjuk a fa PLA-nak, így inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy mik a hátrányai. 

Első körben a fatartalom, ami ha kevés akkor maximum az illata lesz fa de a tapintása nem. Ha sok akkor még sok problémát is okozhat. 
Mi okozhat még problémát, hát a PLA, amivel keverik, mert ha annak magasabb hőfok kell az olvadáshoz, akkor a sok fa megéghet és az kormol és bele a mi kis cuki hegyünkbe, ami attól tapadni fog, mert a korom az ugyan nem csúszik bármennyire is szeretnénk. Általában erről nem szól a fáma, hogy melyik vagy milyen PLA-ba van belekerverve a fatörmelék.

Szóval a fa alapanyagokkal észnél kell lenni. 
Ha az adatlap nem hazudik, akkor a gépünknek se árt pontosnak lenni, mert itt a hőfok kulcsfontosságú. 
Ebben az esetben van az, hogy tényleg a legalacsonyabb hőfokot kell megkeresni, mert akkor a fa kevésbbé éghet meg. Ez adja az első kockázatot, mert ha a PLA rossz minőségű lesz az alacsony hőmérséklettől, akkor az se jó.
Aztán ott van a fa, milyen fa és milyen minőségben van jelen a PLA-ba. 
Mert minden fának más az égési vagy épp a "hőtűrési" tulajdonsága, ezért nem fűtünk "bármilyen" fával és ez igaz a mi kis faPLA anyagunkra is.
Arról nem beszélve, hogy ha ez a faanyag nem megfelelően van eldolgozva a PLA-ban akkor is megvan a baj. Hogy mire gondolok, hát arra, hogy ha a fából nem megfelelő apró szemcséket használnak, akkor az nem keveredik megfelelően a PLA-val és a hegyben is dugulást okozhat. Mert bár a 0.1mm-es szemcseméret jól hangzik, de egy 0.3-as hegynél az már az átmérő 1/3-a és egy ekkora szemcse már útközben megéghet, mert a hegy vége ami kb. 2mm az már ezen az átmérőn van, és ott próbáljuk az égett fát átszuszakolni. 
Ebből is adódik, hogy nem árt átgondolni, hogy 0.4mm felett legyen a hegy, mert azzal csökkentjük a kockázatát annak, hogy a fa beragad vagy beleég a hegybe. 

Fent írtam, hogy a gőz hozta ezt a bejegyzést. Hát igen, saját tapasztalatom, hogy a fa alapú PLA-ban a víz még jobban összegyűlhet. Vagyis ha kibontottuk akkor szerintem nem árt szigorúbban venni a nedvességmentes tárolást, mert én kint hagytam két napig és utána szépen gyűlt a folyadék a PTFE csőben a nyomtatás alatt. Ez a folyadék gőzként megindult felfelé a cső felé, ahol kondenzálódott, mert ugye a PTFE főbe érkező meleg pára azonnal lecsapódott a cső belsejében, ami kivül hideg. Kész is a PLA pálinka. 
Ami persze baj, mert ahogy halad lefele a PLA a hegy felé, szépen viszi magával ezt a nedvességet és kész is a perpétum mobile. 
Ezért vágtam én egy cuki kis nyílást a PTFE csőre, hogy a gőz legalább egy része tudjon távozni a nyíláson. 
Még egy dolog amit fontosnak tartok, hogy lehetőleg sokkal jobban és folyamatosan figyeljük a nyomtatást, mert ami eleinte jó az a végére rossz is lehet, ami a fa PLA esetében fokozottabb.

Összegezve a fával való nyomtatás csalódásokat okozhat, ha nem vagyunk elég óvatosak. De kellő odafigyeléssel és kitartással akár sikeresek is lehetünk. 
Figyeljünk a hőfokra, hogy minél alacsonyabb legyen.
Figyeljünk a páramentes tárolásra.
Figyeljünk a fa/PLA arányra.
Legyen szép nagy nyílás azon a hegyen, hogy átférjen rajta a PLA és a fatörmelék is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...