Keresés ebben a blogban

PID vagy dugulás

A minap belefutottam egy érdekes hibába. El se tudtam képzelni mi van, de mielőtt szétszedtem volna, inkább végigvettem a lehetséges okokat. Erről jön az értekezés.


PID tuning vagy dugulás


A nyomtatóm egy ideig teljesen rendben működött. Aztán elkezdtem össze vissza cserélgetni a filamenteket miközben volt egy hegycsere is, mert belegyógyult a fatartalmú filament. Újravágtam a kicsi PTFE betétet, beleraktam az új hegyet, elkezdtem nyomtatni ismét.
Egy darabig ment is úgy, mintha minden rendben lenne.
Aztán jött egy részleges dugulás vagy nedves filamentre utaló esemény.
Visszatérő idöközönként, ami a nyomatban látszott, kihagyott pár centinyi nyomtatást a gép, majd teljesen jó minőségben, minden rendben alapon nyomtatott tovább. Egy 10x10cm-es négyzetes alapnál, 1cm az átlós rétegkitöltésben layerporn volt, aztán jött egy elvékonyodott 2-3 sáv, majd ismét layerporn. Máshol ezt asztalegyenetlenségnek hívják. De itt minden rétegnél megjelent.
Máskor ilyenkor mindenki szétszedi a hegyet/fejet, hogy kipucolja vagy cserélje. Nekem volt egy megérzésem, hogy ennek semmi köze a dugulás nevű átokhoz.
Felemeltem a fejet, és elkezdtem nézni a hegynél, hogy mizu.
Extruderen ráindítottam 300mm tolást 230 fokon és néztem a hegyet.
Teljesen egyenesen jött belőle az anyag, ahogy forgott az extruder, úgy jött, majd egyszer csak elvékonyodott, megállt a folyás, az extruder meg csak tolta és tolta, és nem jött semmi. Majd elkezdődött ismét a folyás, rendben jött minden.
Ez kizárt, hogy dugulás legyen, mert akkor nem lenne hosszan szép egyenletes az anyag folyása.
A kijelzőn nem láttam nagy ingadozást, de mint tudjuk az Atmel vezérlős gépek sokszor lustán reagálnak, így ezen nem is gondolkodtam sokat.
Jöhet a PID tuning. De mivel már 8 verziót elment arrébb a TH3D firmware, így azzal kezdtem, hogy lefrissítettem a firmware-t, majd indítottam egy PID tuningot.
Szerencsére a marlin firmware ezt a tuningot elvégzi helyettünk, így nem kell különböző számításokat végezni stopperrel és hőmérővel a kezünkben.
A PID tuning után láss csodát, minden helyreállt, nincs kihagyás a nyomatban.

A PID tuning nem más, mint a fűtés és a hőmérő közötti sebesség meghatározása. Vagyis a tuning alatt a firmware lelkesen fűtögeti ide oda a hegyet és nézi, hogy időben mennyire lusta a hőmérő, és mikor mutatja azt a hőfokot amit a firmware mondott neki. Ebből kialakul egy olyan összefüggés, amivel a hőmérő ingadozásaira történő reakció a lehető leggyorsabb lesz, hogy a hegy folyamatosan tudja tartani a szükséges hőt.

Ugye nálam az elmászott, ezért bár a firmware azt mutatta, minden rendben a hőfokkal, ez orbitális hazugság volt, mert hagyta kihűlni annyira a hotendet, hogy az anyag nem folyt ki. Ekkor rájött, hogy hoppá, kell kraft, és rátolta, ettől meg ömlött kifele az anyag a hegyből. Mivel ez a folyamat lassú volt azért volt kihagyás.

Ez attól lehet, hogy a már 1 éves gépnek megnyúlt picit a hőmérője, és mellémér, vagy lassabban teljesít. Eleve nem volt még PID tuning a gépen, így bármi is lehetett előtte, kis szerencsével minden jó volt.  A gyári beállítás néha még működhet is, egy darabig.
Mivel már lett fej is cserélve és a hegyet is cseréltem, tuningoltam a fűtőpatron hőstabilítását és a hőmérőjét is, így a vakszerencse miatt működött a vas idáig rendben.

Most ismét jó a nyomtatás és van layerporn. Vajon meddig. Mit tud még kitalálni a kis drága.

Frissítés: Most olvastam egy jó ötletet az FB csoportban. A PID tuning előtt érdemes a tárgyhűtő ventit is beindítani, hogy arra mérjen a tuning, mert valóban megtörténhet, hogy a venti picit ráfúj a hegyre, és akkor a már mért PID megint nem lesz megfelelő. Ez ugye a PLA esetén érdekes, mert vannak anyagok amiket hűtés nélkül nyomtatunk, de logikailag, ha a hűtött PID van beállítva akkor a hűtés nélkül már talán jól fog dolgozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...