Keresés ebben a blogban

Creality3D hotendek biztonságossá tétele

Egyszer láttam, hogy egy pali publikált egy betétet a hotendbe. Nem értettem mit akart vele. Aztán eljött a pillanat, hogy rájöjjek, kell egy ilyen megoldás, de nem úgy, ahogy Ő tette. Nem azért mert az nem volt jó, hanem azért, mert nem Creality3D-hez volt a megoldás. Na most jól leírom, hogy én hogy applikáltam a megoldást.


A Creality3D fej mind egyforma, még szerencse

A fejet a művelethez szét kell kapni darabokra. Ez ugye akkor fog előfordulni, amikor eltömítődik a hegy, vagy mondjuk valami egyéb probléma áll fenn, ami miatt bontani kell.
Ha már ide eljutunk, akkor megcsinálhatjuk a műtétet.
Ami kelleni fog hozzá 
- PTFE cső
- éles vágóeszköz
- kulcsok a szétszedéshez, összerakáshoz
- egy darab alátét 8-9mm-es külső átmérővel és 3mm-es belső átmérővel. A belső fontosabb, ha a külső csak 6-7mm már az is jó lehet. Egy kis pillanatragasztó is kell, de ez egyéni. 

Amikor kitakarítottuk a fejet, akkor jöhet a moddolás. A hűtőbordás részt állítsuk be a közepén lévő imbuszcsavarral a heatbreak végére, a megfelelő helyre, persze csak ha elmozdult, egyébként nem kell bántani. Ha ez megvan, akkor dugjunk bele egy darab PTFE csövet, amit vágjunk le a menetes cső fűtőkocka felőli végén, persze az még nincs a helyén, de méretezni kell a PTFE-t előre. A másik végét a hűtőborda fitting felőli felső részénél vágjuk le egyelőre, így egy centivel hosszabb lesz, de majd attól is megválunk.
Majd ez után fordítsuk meg a PTFE csövet, és dugjuk vissza. Így a felső vége a fitting felől már egyenes.
A fitting aljára ragasszuk fel nagyon kevés pillanatragasztóval az alátétet, lehetőleg középre. Ha van 8-9mm-es alátét, akkor az pont a fitting alatt a lyukba beleszorul, mozgás nélkül, akkor nem kell ragasztani. Ha kisebb az alátét akkor nem árt valahogy rögzíteni, hogy középen maradjon végig.
Ha ez megvan akkor a fittinget betekerve a helyére, a már megfordított PTFE cső kijön a fűtőblokk felőli végen. Ez így van rendben.
Vágjuk le ismét a PTFE-t egyenesre a cső végénél. Mehet bele a fűtőblokkba a hegy és lehet betekerni a szárat a heatbreak-nél. Ha beleért, és megszorult, akkor érdemes a hegyen egy fél menetet engedni, és annyit még a heatbreak felől rátekerni.
Ha rá tudunk még tekerni, akkor biztos összeérnek a csövek. 

Ha ezzel is kész vagyunk, akkor gyakorlatilag jöhet a maradék helyrerakását. Vagyis mindent szereljünk vissza a helyére.
A fitting végébe jöhet a bowden PTFE csőve, ami a karmok alá fog lelógni és az alátét megállítja. Utána az alátét alatt lesz még egy PTFE csővünk, ami a hegyig lóg le. 

Ezzel azt oldottuk meg, hogy a bowdenes rész a fitting előtt, nem fogja rángatni a fitting utáni szakaszt. A fitting utáni szakasz pedig szépen szorosan a helyén lesz amíg el nem vetemedik a hő miatt a hegy felőli végén. Folyás csak akkor keletkezhet a hegy és a PTFE cső között, ha rövid a cső, vagy rosszul van meghúzva a hegy és a heatbreak. De akkor a klasszikus esetben is szívás van a megfolyással, szivárgással vagy épp a tömítődéssel.

A másik előny, hogy a PTFE csövecske gyorsabban és olcsóbban cserélhető a teljes hosszú csőnél. De ha nem akarjuk mindig szétszedni a fitting felől, akkor érdemes venni egy PTFE vágót, ami egyenesen vágja le a csővéget, így csak a fűtőblokk felől kell levágni, ami már gyorsan megy. 
Persze ehhez mindig szét kell szedni a heatbreaknél a fejet, de ez benne van a pakliban egy pucolás esetén is. Amennyiben alaposak akarunk lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...