Keresés ebben a blogban

Hegyátmérő, rétegvastagság huncutságok

Kezdőknél megesik, hogy nincsenek tisztában a szavak jelentésével, amivel nincs is gond. Ezért most megpróbálom leírni az összegfüggéseket.


A hegy és a rétegek

A hegy a hotend végébe tekert réz vagy egyéb fémből készült nozzle/dűzni nevezetű fémdarab. Ebbe ugye fúrnak egy lukat, ami elviekben precíz. Itt érdemes megjegyezni, hogy az olcsó húsnak híg a leve. Vagyis, ha tényleg pontos hegyet akarunk, akkor az drága. Persze van, hogy drága és még se pontos, mert sokan árulnak kínai hegyeket, amit 0.70USD-ért rendelnek, majd ezrekért adják. Mivel ellenőrizhetetlen, ezért érdemes a forrásokat tesztelni. Bár ugye a hegycsere nem mindennapos szórakozás a nyomatásnál, de ha valaki iparszerűen akarja űzni, akkor kell rá időt fordítani.
A hegy átmérője meghatároz minőségi és sebességi normákat. Minél kisebb a hegyen fúrt lyuk mérete, annál finomabb nyomatokat lehet készíteni, de ezért a sebesség oltárán áldozunk, vagyis a 0.1-es hegy alkalmas 0.05mm-es rétegre, és nagyon finom élekre, részletekre. De gondoljunk bele, egy 0.1-es hegy 10-szer megy végig egy 1mm-es falvastagságon. Amíg egy 0.5mm-es fej ezt két fordulóból megteszi. Cserébe a 0.5mm-es fej esetén ugye kisebb a részlet a nyomatban. Ez főleg szobrocskáknál, miniatűr dolgoknál lényeges. A 0.3-as 0.4-es hegyekkel közel minden mérnöki dolgot meg lehet valósítani, aránylag pontosan. Persze a tervezésnél nem árt tudni a fejátmérőt, mert azzal minőséget javíthatunk, mert a slicer-nek nem kell bizonyos helyekre kitalálni vonalakat, mert matematikailag patent a méret. Visszatérve, a hegy átmérőre, van egy összefüggés a rétegvastagsággal is. Az az általános szóbeli megállapodás, hogy a hegy átmérő felében lehet maximálni a rétegvastagságot. Ez persze nem kell betartani, és megfelelő beállításokkal lehet nyomtatni vastagabb rétegeket is, de ott már a hőfok, extruder tolóereje is szerepet játszik a sikerhez. A rétegvastagság is a minőséget befolyásolja. Minél vékonyabb annál finomabb a felülete a tárgynak, cserébe egy örökkévalóság a tárgy nyomtatása. Mert ugye ha a 0.1-es fejet nézzük, és a réteget 0.05-re állítjuk, akkor 1mm-es falvastagság esetén és 10mm-es falmagasság esetén a nyomtató 2000 kőrt ír le,  amíg végez a feladattal. Ha mindezt 0.5-ös hegy és 0.25-ös réteggel csináljuk akkor csak 80 kőrt fog leírni és kész is a végeredmény.
Érdemes úgy számolni minden ilyen esetben, hogy a végeredmény minősége határozza meg a hegy és a réteghasználatot. Az idő adott lesz. Ha nem elég gyors, akkor a rétegvastagságot érdemes növelni, bár ezzel a mintázat megy a lecsóba. 
Én magamnak termosztát házakat nyomtattam, és ott a 0.3-as réteg a 0.4-es fejjel, persze egy konok extruder van hozzá, aki tolja az anyagot, nyomtattam ki a műszaki igényeimet. Ebben az esetben nincs akkora minőség igény, mint ha ajándékba nyomtatjuk a milói vénusz torzót.
Még egy pár szót a sebességről. Sajnos a minőségi nyomtatás lelke a feszes és jól beállított gép mellett a lassú nyomtatás. Ez ugye mind relatív. Láttam már 180mm/s-el nyomtatott nyomatot amiről nem mondtam volna meg hogy nem 40mm/s-el készült. Mert a gép mechanikailag makulátlan volt, és bírta a sebességet a board is. De a legtöbb DIY masinánál a minőség eléréséhez sajnos lassítani kell. Illetve, az alap extruderek  nem minden esetben tudják kiszolgálni az igényeket megfelelően. Itt előjön egy rakás beállítási lehetőség, amivel lehet finomhangolni a nyomtatót, de az már egy másik pálya.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...