Keresés ebben a blogban

Damperek a szteppereken

Damperek, azaz menesztők. Már rég óta állt az asztalon belőle egy garnitúra. Pusztán azért nem szereltem be, mert az Ender4-ben TMC2208-as driverek vannak, így csendes. Jól tettem, így a CR-10S S5 kapott meg belőle egy párt.

A damperek sajnos nem oldanak meg jelentős nyomtatásminőségi problémát, ellenben tud a család aludni a nyomtató mellett, mert nem hallani a visítását a szteppermotoroknak.

Ezek a menesztők arra valók, hogy a motor induló plusz energiáit elnyeljék egy picit. Ilyen volt régen az ETZ motorok hátsó kerekében is, ott a fogaskerék dob és az agy közé kellett rakni egy speciális gumitömböt, amibe a kerék és a tengely felől is bele kapaszokodott egy egy karom, így amikor a motornál rátettük a nyomatékot a hátsó kerékre, akkor nem tépte ki a küllőket, hanem ez a gumi nyelte el az energialökést(már ha az ETZ rettenet nyomatékát annak lehetett nevezni).
Itt ugyan ez történk, amikor a motor indul, gyorsít, irányt vált. Azért visít normális esetben, mert az áram erőszakosabb mint amit a mechanika elbír, így míg az áram azonnal kényszeríti a sebességnövekedést, addig a sztepper ellenáll ennek. A damperek, ezeket a hirtelenkedéseket nyelik el.
A képen látható a két ellentétesen elfordított fémlap, és az összekötő gumi. Az egyik fémlap a vázhoz kapcsolódik, a másik a sztepperhez. Amikor a sztepper befeszült akkor a váznak feszítette a hirtelen megjelenő nyomatékot. Most ennek a guminak adja át a hirtelen nyomatékot, ami miatt tud egy picit "tekeredni" a szteppermotor, így a gumi elnyeli az indító energiákat, és megszűnik a visítása a motornak, ami a mechanikai ellenállásból adódik.

Az igy maximálisan a nyomatban megjelenő minőségi változás, talán az íveknél jelentkeyik, mert ott is van csillapítás, és talán az ív finomabban rajzolódik. De lehet hogy ezt csak én látom benne.
Minden esetre, a nyomtató sokkal csendesebb tőle, mert a sztepperek nem visítanak az erölködéstől.
Hogy miért csak két darabot tettem bele. Mert a nyomtató Z tengelyén nincs olyan gyors és erős és sűrű mozgás mint a másik két tengelyen, amik gyakorlatilag folyamatosan rajzolják a tárgy szeleteit. A Z tengely ritkán mozdul egy picit, azt nem halljuk soha. Talán akkor lehet jelentősége, amikor vége a nyomtatásnak, vagy épp kezdődik és a végállások között ingázik a tárgyasztal vagy a fej, attól függ milyen nyomtatótípusról beszélünk.

A kérdés mindig ugyan az. Megéri-e. Nekem megérte, mert a nyomtató 40cm-re van tőlem, és a damperek berakása óta, nem hallom a vinnyogást, amitől nem lehetett mellette dolgozni. Amikor az ember koncentrálna a munkájára, és még a zene se nyomja el rendesen a nyomtató zaját, akkor hasznos a damper.
Szerintem megéri az a pár dolcsi, hogy csendesebb legyen a gépünk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...