Keresés ebben a blogban

HisStory

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha valamit először látunk, az akkor született meg, ez sajnos nem így van. A 3D nyomtatás is sokkal régebben kezdődött mint azt gondolnánk.
Jöjjön egy kis kronológia lazításképp.


1972-ben a Mitshubishi Motors elsőként hozott létre fényérzékeny polimerekből rétegenként felépített tárgyat. Ez tekinthető az első 3d nyomtatásnak hívható technológiának. Vagyis megállapíthatjuk, hogy nem igazána a XXI. század techológiája. Csupána a miniatürizálás és a technika fejlődése tette elérhetővé a hétköznapi emberek számára is a 3D nyomtatást ebben a században.

1991-ben a Stratasys készítette el az első FDM nyomtatót, ami nem más minta mai filamentes nyomtatók igazi őse.

1992-ben történtek a nagy áttörések, megjelent az első SLA és SLS nyomtató. Az első SLA a 3DSystems terméke volt, az SLS a DTM-é. Az SLA a lézeres resin vagyis műgyanta nyomtató, az SLS pedig szintén lézeres, de por szintézerezéses eljárás. Mindkét esetben a lézersugár rajzolja meg a nyomtatandó objektumot, de az SLA-nál egy fényérzékeny műgyantában a lézerfény hatására polimerizálódó részecskékből jön létre a réteg, az SLS-nél pedig a lézerfény melegíti meg a por alapanyagot, ami ennek hatására összeolvad, és abból jön létre az objektum egy rétege majd a teljes tárgy.
Innentől minden évben történnek jelentős innovációk, több színnel történő nyomtatás vagy épp a rétegek nyomtatása inkjet nyomtatóval.

Majd 2000-ben megjelenik az első asztali 3D nyomtató, ami már az előfutára annak, hogy igen is a techológia képes bekerülni a mérnökök asztalára vagy akár az otthonokba.

2005-től elindul a RepRap mozgalom, ami gyakorlatilag a 3D nyomtatás forradalma a hétköznapi emberek irányába, a házilag készített nyomtatók gyűjtőtégelye, ahol az emberek a meglévő lehetőségeiket kihasználva a garázsműhelyekben készítettek 3D nyomtatókat.

2008-ban megjelenik a RepRap Darwin nevű nyomtató, ami gyakorlatilag képes saját magát reprodukálni. Ez nem azt jelenti, hogy osztódik mint az amóbák, csupán az első változattal már ki lehet nyomtatni a saját alkatrészeit, amivel lehet javítani a nyomtató minőségét, vagy akár cserélni a konstrukciós hibákat hordozó alkatrészeket.

Ezek után felgyorsul a fejlődés, megjelennek az első nyomtatók a webshopokban, és szépen bekerül a nyomtató a mindennapi életünkbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtassunk rönkből, a fa alapú PLA veszélyei

A gőzkieresztéses bejegyzésem mellé raknám ezt a szöszenetet. Mivel sokfajta fa bázisú PLA van és most már egyre többet adnak elfogadható ár...